در مرحله ی اول در تعریف استارتاپ ، 2 مفهوم اصلی وجود دارد
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، نیاز های جوامع بشری به سمت و سوی دیگری رفته . خواسته ها ، ایده ها و راه هایی که برای رفع نیاز هایمان وجود دارد تا حدودی تغییر کرده . در جوامع امروزی با زندگی ماشینی ، خالقین ایده ها برای راه اندازی آن چه میخواهند انجام دهند ، باید گام به گام مسیری را که لازم است طی کنند ، از قبل بچینند . تفکر کنند ، تحلیل کنند و با سرمایه ای زیاد کار خود را شروع کنند اصولا همه ی مشاغل را ، به نام کسب و کار می شناسیم . کمتر با واژه ی استارت آپ آشنا هستیم در این بخش میخواهیم با استارت آپ آشنا شویم ببینیم startup چیست ؟ فرق آن با کسب و کار در چیست ؟ و برای داشتن استارت آپ موفق چه باید کرد و چه راه هایی را باید رفت ؟ ابتدا به مفهوم هر دو می پردازیم و تفاوت هر کدام را بررسی می کنیم .
استارت آپ ها معمولا با یک تیم کوچک شروع می شوند
باید و حتما تاریخ انقضای استارت اپ مشخص باشد . حواسمان باشد چه وقت و تا چه زمانی می خواهیم " ایده" را عملی کنیم.
و بعد از این بررسی ها ، ایده را با کارشناسان با تجربه در این زمینه ، در میان بزارید . تجربه ی کارشناس متخصص باعث می شود لایه هایی از مسیر را ببینید که تا آن موقع حتی به ذهن نیامده بود.
در راه اندازی استارت آپ ، "قوانین" بسیار مهم هستند. در هر کشوری که باشید باید به قوانین آن جا آگاهی کامل داشته باشید . تا جایی که امکانش است باید از ریسک های احتمالی بکاهید.
در مرحله ی بعد، باید با تهدید ها و رقبای خود اشنا شوید . باید ببینید آیا توانایی هاشون آن قدری است که جلوی پیشرفت شما را بتوانند بگیرند یا خیر ؟ و یا با حجم سرمایه ی بسیار زیادی که شاید داشته باشند آیا می توانند شما را از سیستم خارج کنند یا خیر ؟! تحلیل رقبا یکی از مهم ترین و حساس ترین گام ، است . و باید اطلاعات خود را بسیار زیاد در این زمینه بالا ببرید.
مهم ترین ویژگی startup ها این است که دارای پتانسیل رشد و تغییرات سریع هستند و ممکن است در مدت زمان کوتاهی به شرکت های بزرگ و موفق تبدیل شوند و حتی ممکن است به شکست بینجامند.
قبل از این که سرمایه ی زیادی را وارد سیستم کنید ، دایره کوچکی از اشخاصی را که می خواهند از استارت اپ شما استفاده کنند و پول پرداخت کنند را جمع کنید و از آن ها نظر سنجی کنید و ببینید با خودتان در سیستم، چند چند هستید . این کار کمک میکند تا محصول خود را آپدیت کنید و حتی ببینید نقص کار کجا میتونه باشه و برای رفع آن ، اقدام کنید و بهبود ببخشید . و با این کار، از نظر ها و ایده های بقیه ی افراد هم استفاده ی بهینه می کنید . هر چقدر این جزئیات با دقت بیشتری بررسی شود شانس موفق شدن استارت اپ بیشتر می شود . همه ی این کار ها برای جلوگیری از اتلاف پول ، زمان و منابعتون ، ضروری هستند.
باید این نکته را در نظر داشت که آگاهانه بدانید مسیر استارتاپ 100 % به موفقیت ممکن است نرسد
نکته ی مهم دیگری که باید بدانید این است که حتی اگه پول کافی هم داشته باشید ، اصلا سرمایه ی خودتان را وارد استارتاپ خود نکنید .سرمایه در بیزنس با سرمایه در استارت اپ کاملا متفاوت است . در کسب و کار همه ی راه ها مشخص است و موفقیت در آن بسیار زیاد است
کسب و کار یک فعالیت اقتصادی است که به منظور تولید کالاها و یا ارائه خدمات به جامعه انجام میشود و در نهایت به منظور" کسب سود" صورت میگیرد. این فعالیتها معمولاً بر اساس یک مدل کسب و کار مشخص انجام میشوند که شامل برنامههای مالی، راهبردها، فرآیندها و ساختارهای سازمانی است. کسب و کارها ممکن است به صورت کوچک و محدود مانند یک کسب و کار خانگی یا فروشگاه محلی باشند، یا به صورت بزرگتر و چندملیتی فعالیت داشته باشند استارتآپها به عنوان شکلی خاص از کسب و کارها تعریف میشوند. این اصطلاح معمولاً برای توصیف شرکتهایی استفاده میشود که به تازگی تاسیس شدهاند و دارای یک مدل کسب و کار نوآورانه هستند. استارتآپها ممکن است به دنبال توسعه و رشد سریع باشند و اغلب محصولات یا خدمات جدید را به بازار عرضه میکنند. آنها معمولاً با محدودیتهای مالی و منابع شروع میکنند و سعی در جذب سرمایهگذاریهای خارجی دارند تا رشد خود را تسریع کنند
استارت آپ ها به دنبال ارائه محصولات یا خدماتی نوآورانه هستند که می تواند بازار را تغییر دهند یا مشکلات را حل کنند.
هدف دیگر، رشد سریع و پایدار است.ایده پردازان به دنبال افزایش محصولات،خدمات و در نهایت درآمد هستند . به طوری که بتوانند به سرعت بازدهی خود را افزایش دهند و به بازار های جدید نفوذ کنند.
استارتاپ ها برای ایجاد ارزش برای سیستم و برای مشتریان خود تلاش می کنند .این ارزش می تواند به صورت مالی (سود و باز دهی) ،ارزش برای مشتری(ارائه محصولات یا خدمات مفید ) و یا ارزش برای جامعه ( حل یک مشکل و ایجاد شغل) باشد.
استارت اپ ها عمدتا به دنبال توسعه بازار هستند .آن ها به دنبال تامین نیاز های یک بازار خاص یا ایجاد بازار های جدید هستند.
بعد از دانستن مفهوم استارت آپ ، میخواهیم انواع مختلف آن را بررسی کنیم و با هر کدام آشنا شویم
پلتفرم هایی ایجاد میکند که به کاربران اجازه می دهد ، کالا ها یا خدمات خود را به فروش برسانند یا از دیگران خرید کنند
این نوع استارت آپ به دنبال ایجاد روش های نوین برای برقراری و حفظ ارتباط با مشتریان است
در این مدل خدمات و مشاوره ، به مشتریان ارائه می شود و درآمد ، از طریق پرداخت مشتریان برای این خدمات کسب می کند
این استارت اپ ها در تولید و عرضه محصولات فیزیکی فعالیت کرده و درآمد خود را از فروش محصولات به مشتریان ، کسب می کنند
مشترکین به مدت زمان مشخصی برای استفاده از خدمات یا محصولی که استارت آپ ارائه داده است ، مبلغی پرداخت می کند . مانند رسانه ،نرم افزار ، خدمات بهداشتی پزشکی
چندین استارت آپ موفق که در ایران به شهرت و موفقیت رسیدند
تجربه کارشناس مشاوره در زمینه استارتآپ بسیار مهم است. آن ها با تجربه و دانش خود میتوانند به شما کمک کنند تا مسیر صحیح را برای راهاندازی و رشد استارتآپ خود پیدا کنید